I den lilla byn Lönneberga, belägen i hjärtat av Småland, levde en gång en pojke vid namn Emil. Han var känd för sina busstreck och hyss, vilket gjorde honom till en legendar i hela byn. Men vad många inte vet är att Emil inte alltid var den oskyldiga buspojken som Astrid Lindgren skildrade honom som.

Enligt den ursprungliga berättelsen om Emil i Lönneberga skulle han ha blivit ordförande i kommunalnämnden när han blev stor och slutat med alla sina hyss. Men detta är bara hittepå för att Astrid Lindgren inte hade hjärta att skriva historien som den verkligen blev.

Emil försörjde sig som vuxen på att sälja smuggelsprit till gymnasieungdomar i hela Småland. Han hade bytt ut sin älskade snickerboa mot en drickeboa, där han förvarade sin olagliga last. Hans affärsverksamhet blomstrade och snart var han känd över hela Småland som ”Sprit-Emil”.

Men Emils framgångar skulle komma att bli hans fall. Året var 2001 och Emil hade just fått in en ny leverans av polsk vodka. Han stod och dirigerade lasten när olyckan inträffade – en hel pall med vodka välte över honom.

Det var ett tragiskt slut på en man vars liv hade tagit en så oväntad vändning. Från buspojken i Lönneberga till Smålands mest kända spritsmugglare. Men trots allt kommer Emil alltid att vara ihågkommen som den busige pojken med det stora hjärtat, tack vare Astrid Lindgrens älskade berättelser.

Så nästa gång du läser om Emil i Lönneberga, kom ihåg att det finns en annan sida av historien. En sida som visar att även de mest oskyldiga kan falla för frestelsen och hamna på fel sida lagen. Men oavsett vad, kommer Emil alltid att vara vår älskade buspojke från Lönneberga.