Piff och Puff är två mycket kända karaktärer från Disney. De är två små ekorrar som alltid är fulla av energi och äventyrslust. De är bästa vänner och gör allt tillsammans. Men en sak som de aldrig har gjort tidigare är att röka cigarr.

Denna Julafton bestämde de sig för att prova på att röka cigarr för första gången i sitt liv. De hade sett andra göra det och var nyfikna på hur det skulle kännas. Men när de tog sina första bloss märkte de snabbt att det inte alls var så trevligt som de hade trott. De började hosta, kände sig yr och illamående, och var nära att kräkas.

Detta var en mycket obehaglig upplevelse för Piff och Puff, och de insåg snabbt att rökning inte alls var något för dem. De bestämde sig för att aldrig mer röka cigarr, eller något annat för den delen.

Så vad kan vi lära oss av detta? Jo, det finns flera viktiga lärdomar här. För det första, bara för att andra gör något betyder det inte att vi också måste göra det. Alla har olika smaker och preferenser, och bara för att någon annan tycker om något betyder det inte att vi också kommer att göra det.

För det andra, det är viktigt att lyssna på vår kropp och hur den reagerar på saker. Om vi provar något nytt och vår kropp reagerar negativt, som Piff och Puff gjorde när de rökte cigarr, då är det ett tecken på att vi kanske inte borde göra det igen.

För det tredje, rökning är inte hälsosamt. Det kan orsaka allvarliga hälsoproblem, inklusive cancer. Så även om vi är nyfikna på att prova det, är det bäst att undvika rökning helt och hållet.

Så nästa gång du ser någon röka cigarr, eller något annat, kom ihåg Piff och Puff och deras obehagliga upplevelse. Det kan hjälpa dig att göra kloka val och ta hand om din hälsa.