Det var en vanlig dag i Kajsa Kavats liv. Hon var en liten, duktig flicka som alltid hjälpte till där hon kunde. Denna dag var inget undantag. Mormor hade bett henne att städa överallt utom under sängen… då blev Kajsa nyfiken, och det var där hon hittade dem – svamparna.

De såg inte ut som de svampar hon brukade se i skogen när hon gick på svampplockning med Mormor. De var annorlunda, mer färgglada och hade en stark, söt doft. På en lapp bredvid stod det ”Från Holland”. Kajsa visste att Mormor ibland beställde speciella saker från andra länder, men hon hade aldrig sett något liknande.

Nyfiken som hon var, kunde Kajsa inte motstå frestelsen att smaka på en av svamparna. Hon tog en tugga och kände genast hur världen började förändras omkring henne. Färgerna blev starkare, ljuden högre och allt började snurra.

Men Kajsa var inte rädd. Hon visste att det bara var en hallucination, något som hennes hjärna skapade på grund av svampen. Så hon tog ett par tuggor till, för att se vad mer som skulle hända.

Och hända gjorde det. Plötsligt såg hon hur Mormors gamla gungstol började dansa runt i rummet. Gardinerna flög upp och ner som om de vore fåglar. Och på väggen växte det fram ett stort träd, fullt med glittrande frukter.

Kajsa skrattade och klappade händerna av förtjusning. Det var som att vara i en dröm, eller i en saga. Hon kunde inte förstå hur något så underbart kunde komma från en liten svamp.

Men efter ett tag började hallucinationerna avta. Färgerna bleknade, ljuden tystnade och världen återgick till det normala. Kajsa kände sig lite yr, men annars var allt som vanligt igen.

När Mormor kom in i rummet hittade hon Kajsa sittandes på golvet, med ett stort leende på läpparna. ”Vad har du hittat för något roligt under min säng?” frågade hon.

Kajsa pekade på svamparna och berättade vad som hade hänt. Mormor skrattade och skakade på huvudet. ”Det där är magiska svampar, min lilla Kajsa,” sa hon. ”De kan få dig att se saker som inte finns.”

Kajsa nickade och bestämde sig för att nästa gång hon hittade något konstigt under Mormors säng, skulle hon fråga innan hon smakade på det. Men trots allt kunde hon inte låta bli att tycka att det hade varit ett ganska spännande äventyr.