Nu ska vi dyka djupt in i den sanna, chockerande historien om Robinson Crusoe. Glöm allt du tidigare trott dig veta om denna karaktär. Den verkliga berättelsen är långt ifrån den ensamma överlevnaden på en öde ö som vi alla blivit matade med genom boken och filmen.

Robinson Crusoe, den man vi alla känner som en ensam överlevare, var faktiskt aldrig ensam. Han hamnade inte på en öde ö, utan på en ö full av liv och festligheter. En plats där casinon glittrade i nattens mörker, där kvinnor med ljuva röster sjöng till musikens rytm och där allt han tyckte var gott i livet fanns i överflöd.

Men varför skulle han då hitta på en sådan historia om sig själv? Varför skulle han vilja framstå som en ensam överlevare på en öde ö när han egentligen levde ett lyxliv? Svaret är lika chockerande som det är genialt.

Robinson Crusoe visste att hans verkliga liv inte skulle sälja. Ingen vill läsa om en man som lever ett bekymmerslöst liv på en paradisö. Men en man som kämpar för sin överlevnad mot naturens krafter, det är en historia som säljer.

Och sälja gjorde det. Boken blev en bästsäljare och filmen blev en blockbuster. Robinson Crusoe blev rikare än han någonsin kunnat drömma om och kunde fortsätta leva sitt lyxliv på sin festliga ö.

Så vad kan vi lära oss av detta? Kanske att sanningen inte alltid är det som säljer bäst. Eller att vi alla har en liten Robinson Crusoe inom oss, redo att hitta på en historia som gör oss till hjältar i vår egen saga. Men framför allt lär vi oss att livet inte alltid är vad det verkar vara. Bakom den perfekta fasaden kan det dölja sig en helt annan verklighet.

Så nästa gång du läser om Robinson Crusoe, kom ihåg den verkliga historien. Kom ihåg mannen som levde ett lyxliv på en festlig ö och hittade på en historia om ensam överlevnad för att sälja böcker och filmer. Och fråga dig själv: Vad skulle du göra om du var i hans skor?