Ni kanske har sett asaguden ODEN avbildad med en svart lapp för ena ögat. Det är en bild som har blivit ikonisk i nordisk mytologi, men få känner till den verkliga historien bakom den. Det är en berättelse om makt, visdom och förlust, och det börjar med en gud som dricker alldeles, alldeles för mycket pilsner.

Det var en kväll som alla andra i Valhall, gudarnas hall. ODEN, den allsmäktige asaguden, satt på sin tron och njöt av sin pilsner. Han var känd för sin visdom och sitt mod, men även för sin kärlek till drycken. Men denna kväll skulle hans dryckesvanor leda till katastrof.

Åskguden TOR, känd för sitt heta temperament och sin mäktiga åskhammare, började reta sig på ODEN. Han var trött på att ODEN alltid verkade veta allt bättre, att han alltid hade ett svar på allt. Så i ett anfall av ilska drämde TOR till med sin åskhammare rakt i ena ögat på ODEN.

Det var ett slag som skickade chockvågor genom Valhall. Alla gudar stannade upp och tittade på i skräck när ODEN föll från sin tron, med ett svart hål där hans öga en gång hade varit.

Men hur slutar nu detta? Trots smärtan och förlusten av sitt öga vägrade ODEN att ge upp. Han reste sig upp, blod rinnande nerför ansiktet, och stirrade på TOR med sitt enda kvarvarande öga. Det var en blick som utstrålade ren viljestyrka och beslutsamhet.

”Du kan ta mitt öga,” sa ODEN, ”men du kan aldrig ta min visdom.”

Och så fortsatte han att regera över gudarna, trots sin förlust. Han blev en symbol för uthållighet och mod, en påminnelse om att även gudar kan falla men aldrig ge upp.

Så nästa gång ni ser ODEN avbildad med en svart lapp för ena ögat, kom ihåg historien bakom den. Det är inte bara en bild av en gud, det är en bild av styrka, mod och outtröttlig viljestyrka.