Det var en gång en man vid namn Vincent Van Gogh, en konstnär vars liv var lika färgstarkt och dramatiskt som hans målningar. Hans sista självporträtt är en berättelse om mod, beslutsamhet och överlevnad mot alla odds.

Van Gogh hade alltid varit en man av intensiva känslor. Hans passion för konst var lika stark som hans inre demoner. En dag, i ett anfall av rent vansinne, skar han av sitt vänstra öra. När han vaknade till sans insåg han vad han hade gjort och paniken slog in. Han hade inte råd med en protes, men han behövde något för att dölja sin deformitet.

I sin desperation vände han sig till en bonde i närheten som lovade att fixa ett helt nytt öra åt honom. Men vad stackars Van Gogh inte visste innan han blev sövd av ett slag från en träklubba inför operationen var att bonden hade en död gris han skulle ta delar från.

När Van Gogh vaknade upp efter operationen kände han genast att något var fel. Han kände på sitt nya öra och insåg med fasa att det inte alls kändes som ett mänskligt öra. Det var grövre, hårdare och mycket större än hans eget öra hade varit. Och dessutom verkade hans näsa annorlunda. Transplantationen hade gått åt helvete.

Van Gogh blev förtvivlad. Han kunde inte visa sig offentligt med sitt grisöra och det fula trynet och hans konstnärskarriär verkade vara över. Men i stället för att ge upp bestämde han sig för att göra ett sista självporträtt. Det skulle bli hans mest personliga och kraftfulla verk någonsin, en avbildning av hans inre smärta och kamp.

Han arbetade dag och natt på sitt självporträtt, med varje penseldrag avslöjade han mer och mer av sin själ. När han äntligen var klar stod han tillbaka och betraktade sitt verk. Det var inte bara ett porträtt av en man med ett grisöra och en annorlunda näsa, det var en bild av en man som hade kämpat mot sina demoner och överlevt.

Efter att ha färdigställt sitt sista självporträtt bestämde sig Van Gogh för att dra sig tillbaka från konstvärlden. Han flyttade till Marseille och blev sockerbagare, där han levde resten av sina dagar i lugn och ro.

Men hans sista självporträtt lever vidare, även om inte många har sett det, ett evigt minne av en man som vägrade att låta sina omständigheter definiera honom. Det är en påminnelse om att även i de mörkaste stunderna finns det alltid hopp, och att vi alla har förmågan att skapa skönhet ur smärta.